Bullying: A look inside

Το 1ο Γυμνάσιο Χίου κατά το σχολικό έτος 2021-2022, με τη συνδρομή τριών καθηγητών του και 14 μαθητών/μαθητριών της Β΄ Γυμνασίου, υλοποίησε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα etwinning με τίτλο “Bullying: A look inside”. Το σχολείο μας συνεργάστηκε με σχολεία από την Πορτογαλία, την Τουρκία, τη Σερβία, την Κροατία, και τη Βουλγαρία.

Τον Φεβρουάριο 2022, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή γνωριμία και επικοινωνία των εκπαιδευτικών όπου διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων και ο τρόπος υλοποίησής τους. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες μαθητές/συμμετέχουσες μαθήτριες έφτιαξαν ψηφιακές παρουσιάσεις τόσο για την πόλη τους όσο και για το σχολείο τους και παράλληλα δημιούργησαν γνωστικού ενδιαφέροντος κουίζ και παζλ φωτογραφιών. Στόχος ήταν η διάδραση και η αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών στην πλατφόρμα του Twinspace. Ακολούθησαν διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών τόσο σε αίθουσες συνομιλιών στο Twinspace όσο και μέσω σύγχρονης διαδικτυακής συνάντησης στο webex , κατά τη διάρκεια των οποίων υπέβαλαν ερωτήσεις – απορίες ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τα ενδιαφέροντα, τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα, την καθημερινότητα των άλλων παιδιών. Τα παιδιά κατέγραψαν σε ψηφιακά εργαλεία (πχ.Linoit cooperative board) τις πρώτες τους σκέψεις σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και σταδιακά συμπλήρωσαν ένα πολύγλωσσο λεξικό με συναφείς λέξεις/φράσεις .

Στη συνέχεια, οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου μετέφρασαν στα αγγλικά το ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς του σχολείου. Στόχος του ήταν να διερευνήσει τις απόψεις-στάσεις αλλά και τις εμπειρίες και τα συναισθήματα των μαθητών και των μαθητριών ως προς το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, ως θύτες, θύματα, παρατηρητές, προτείνοντας βελτιωτικές ενέργειες για τις σχολικές μονάδες.

Το ερωτηματολόγιο αυτό περιελάμβανε περίπου 20 ερωτήματα, μοιράστηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 100 μαθητές από κάθε σχολείο κάθε χώρας. Στο 1ο Γυμνάσιο Χίου, συμμετείχαν όλοι οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου, περίπου 180. Τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και αναλύθηκαν ανά αγόρια και κορίτσια και ακολούθως μεταφορτώθηκαν στην πλατφόρμα του Twinspace προκειμένου να γίνουν άμεσα προσβάσιμα προς κρίση, κριτική και αξιολόγηση από εταίρους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα δημιουργήθηκε και μια παρουσίαση των δεδομένων όλων των συμμετεχόντων σχολείων καθώς και ένα αρχείο video. Οι μαθητές/μαθήτριες κλήθηκαν να δουν συγκριτικά τα αποτελέσματα όλων των συμμετεχόντων σχολείων και να προβούν σε συμπεράσματα τα οποία και ανήρτησαν. Υπήρξε σημαντική ανταλλαγή απόψεων.

Επιπρόσθετα, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, η επιστημονική παρέμβαση υπήρξε καθοριστική. Ομάδα ψυχολόγων από το κέντρο ΝΑΥΤΙΛΟΣ έκανε μια παρουσίαση εποικοδομητική σε μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας πάνω στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Οι εντυπώσεις τους καταγράφηκαν σε padlet που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα. Παράλληλα, επειδή τρεις από τις εταίρους είναι ψυχολόγοι, έφτιαξαν τρεις διαδικτυακές παρουσιάσεις οι οποίες, παρουσιάστηκαν στους μαθητές/μαθήτριές μας που με τη σειρά τους υπέβαλαν ερωτήματα/σχόλια προς τις ψυχολόγους. Ακολούθησαν εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε κάθε τους απορία. Τέλος, έχοντας κερδίσει γνώση και εμπειρίες, οι μαθητές/μαθήτριες από όλες τις χώρες ένιωσαν την ανάγκη να εκφραστούν καλλιτεχνικά ποικιλοτρόπως. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους μέσω της ζωγραφικής, ενώ παιδιά από τις άλλες χώρες πειραματίστηκαν με την ποίηση, το τραγούδι αλλά και τη δημιουργία μικρού μήκους ταινίας.

Το πρόγραμμα αφού αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες ολοκληρώθηκε στις 10/5/2022, ελπίζοντας σε μια μελλοντική εξίσου εποικοδομητική συνεργασία.

You might be interested in …

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας eTwinning

eTwinning

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το 1ο Γυμνάσιο – «Σχολή Χίου» Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, το σχολείο μας έλαβε το ευχάριστο νέο ότι η Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning απένειμε στο 1ο Γυμνάσιο Χίου – «Σχολή Χίου» την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το έργο που εκπόνησαν εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με μαθητές και […]

Διαβάστε Περισσότερα

Etwinning corner

eTwinning

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “BULLYING: A LOOK INSIDE” δημιουργήθηκε στο σχολείο μας μια «γωνία e-twinning» στην οποία τα παιδιά που συμμετείχαν ανήρτησαν φωτογραφίες που αποτυπώνουν μεγάλο μέρος των δράσεων που υλοποίησαν κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2022.

Διαβάστε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *