Οπτική

Γυάλινος οπτικός δίσκος

Έχει κατασκευαστεί στη Γαλλία στο τέλος του 19ου αι.

Ορειχάλκινος οπτικός δίσκος

Έχει γωνιομετρικό κύκλο διαμέτρου 30 cm.

Ορειχάλκινο κοίλο κάτοπτρο

Χρησιμοποιείται για πειράματα οπτικής, θερμότητας και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 20ου αι.

Κυρτό και κοίλο κάτοπτρο

Χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση πραγματικών και φανταστικών ειδώλων αντικειμένων.

Ζεύγος φακών

Σύστημα από συγκλίνοντα και αποκλίνοντα φακό. Έχει κατασκευαστεί στη Γαλλία το 1911.

Σκοτεινός θάλαμος (camera obscura)

Σχηματίζει το πραγματικό είδωλο αντικειμένου σε λευκό χαρτί που τοποθετείται πάνω σε γυάλινη επιφάνεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σχεδίαση προτρέτων ή εικόνων αντικειμένων. Έχει κατασκευαστεί στη Γαλλία στο τέλος του 19ου αι.

Προβολέας διαφανειών με κερί ή “μαγικό φανάρι” (lanterna magica)

Φέρει φακούς μεταβαλλόμενης απόστασης, συγκεντρωτικό διαμέτρου 8 cm και αντικειμενικό προβολής 4cm. Στο εσωτερικό υπάρχει οδηγός για μετακίνηση της φωτεινής πηγής (κερί ή μεταγενέστερα λάμπα πετρελαίου. Φέρει καπνοδόχο στην οροφή. Υπάρχει θήκη τοποθέτησης των διαφανειών προβολής που ήταν αποτυπωμένες σε γυαλί.

Τηλεσκόπιο (αστρονομική διόπτρα)

Είναι μπρούντζινο και στηρίζεται σε σιδερένια βάση. Έχει κατασκευαστεί στη Γαλλία στα μέσα σου 19ου αι.

Ηλιακό μικροσκόπιο (microscopio solare)

Χρησιμοποιεί το ηλιακό φως, για να φωτίζεται το παρατηρούμενο παρασκεύασμα το οποίο στερεώνεται ανάμεσα σε δύο μεταλλικές πλάκες με οπή. Ήταν τοποθετημένο σε σκοτεινό θάλαμο, απ’ όπου γινόταν ο χειρισμός του κατόπτρου, ώστε να πέφτει το ηλιακό φως στην διόπτρα φωτισμού. Η διότπρα έχει μήκος 30 cm και φακό συγκέντρωσης του φωτός διαμέτρου 9 cm με f=25 cm. Έχει κατασκευαστεί στη Γαλλία στα μέσα του 19ου αι. από τον οίκο CH.GAGGINI Paris.

Πολύπρισμα σε βάση

Σύστημα πρισμάτων που χρησιμεύει για τη μελέτη της εκπτροπής του φωτός ως αποτέλεσμα του δείκτη διάθλασης του γυαλιού.

Κοίλο πρίσμα μεταβλητής γωνίας

Γεμίζει με νερό ή άλλο διαφανές υγρό. Μπορεί να φανεί η εξάρτηση του βαθμού εκτροπής του φωτός από τη διαθλαστική γωνία του πρίσματος και από το δείκτη διάθλασης του υγρού. Έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα στα μέσα του 20ου αι.

Φασματοσκόπιο

Χρησιμεύει για τη μελέτη των χαρακτηριστικών φασμάτων εκπομπής ιόντων μετάλλων που παράγονται, όταν μεταλλικά άλατα πυρώνουν στη φλόγα και οι ατμοί που παράγονται παρατηρούνται διαμέσου του πρίσματος του οργάνου.

Ξύλινη θήκη με έγχρωμα φίλτρα

Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία σύνθετων χρωμάτων πρόσθεσης ή αφαίρεσης.

Τροχός του Νεύτωνα

Χρησιμεύει για τη μελέτη της σύνθεσης του λευκού φωτός. Όταν περιστρέφεται γρήγορα, φαίνεται λευκός. Έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 20ου αι.

Φωτόμετρο Bunsen

Μπορούμε να βρούμε την ένταση μιας φωτεινής πηγής (φωτεινή ισχύς ή φωτοβολία), όταν είναι γνωστή η ένταση μιας άλλης πηγής.

Συσκευές δακτυλίων του Νεύτωνα

Αποτελείται από γυάλινη πλάκα και επιπεδόκυρτο φακό. Χρησιμεύει για την παρατήρηση φωτεινών και σκοτεινών κυκλικών κροσσών που δημιουργούνται, όταν πέσει φως πάνω στη γυάλιν πλάκα.

Διαφράγματα περίθλασης φωτός