Όμιλος Φιλαναγνωσίας – Θεατρικό

Η εικοσάλεπτη θεατρική παράσταση “ΑΛΚΗ ΖΕΗ, η Άλκη ζει” είναι μια δραματοποιημένη σύνθεση πέντε βιβλίων της Άλκης Ζέη από τα μέλη του ομίλου φιλαναγνωσίας του 1ου Γυμνασίου Χίου. Σε όλα τα βιβλία που μελετήθηκαν πρωταγωνιστούν παιδιά και μπόλικη φαντασία.
Καθώς τα έργα της Άλκης στηρίζονται στο δίπολο ενήλικες-παιδιά, σύμβολο των ενηλίκων στην παράστασή μας είναι η φυσιογνωμία του μπαμπά, ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών.
Στη μοβ ομπρέλα ένα τρελοπαρεάκι, ο Σάκης, ο Νούλης, ο τσεβδός, η Λέτρω, η Βίτω και ένα Γαλλάκι , ο Μπενουά, έχουν βάλει στο μάτι μια μοβ ομπρέλα της κ. Υπατίας. Σκοπός τους είναι να την μετατρέψουν σε αερόστατο. Αυτό το αερόστατο θα μας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο της Άλκης Ζέη αλλά και στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις της εποχής.
Έτσι, στο Καπλάνι της βιτρίνας, στο δεύτερο βιβλίο μας, η Μέλια και η Μυρτώ με την παρέα τους βιώνουν με τον δικό τους τρόπο τη δικτατορία του Μεταξά ενώ ο Νίκος, ο φοιτητής, τους μυεί στην αντίσταση με το καπλάνι, ένα βαλσαμωμένο τιγράκι μέσα στο οποίο κρύβονται μηνύματα υπέρ της δημοκρατίας. Το καπλάνι ,που στα τουρκικά σημαίνει τίγρης, συμβολίζει τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας, όπως τη Σταματίνα, την υπηρέτρια, της οποίας η οικογένεια ξεκληρίστηκε στη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά το καπλάνι είναι και η αντίσταση σε κάθε μορφή ανελευθερίας.
Στο τρίτο βιβλίο μας , τον μεγάλο περίπατο του Πέτρου, μεταφερόμαστε στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής στην Αθήνα. Μέσα από τα μάτια του Πέτρου και του Σωτήρη βλέπουμε την 1) βασανιστική πείνα, 2) τον θάνατο, ο οποίος όμως αξιοποιείται εφευρετικά προς εξυπηρέτηση της ζωής, και 3)τους μαυραγορίτες στο πρόσωπο των Τσαρίνων , οι οποίες τρώνε και του πουλιού το γάλα ενώ ο πατέρας τους έχει αγοράσει όλα τα χρυσαφικά της γειτονιάς κυριολεκτικά για μια χούφτα όσπρια!
Στη συνέχεια με το βιβλίο ο θείος Πλάτων ταξιδεύουμε στην παγωμένη Ρωσία, εκεί που έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας η συγγραφέας μας και έγραψε και το καπλάνι της βιτρίνας, το πρώτο της βιβλίο. Η προσφυγιά και ο νόστος της πατρίδας κυριαρχούν σε όλα τα βιβλία της Άλκης μας.
Τέλος επιστρέφουμε στην Αθήνα, με τον Ψεύτη παππού, ένα συγκινητικό βιβλίο με έναν παππού, εμβληματική φυσιογνωμία σε πολλά βιβλία της Ζέη, και έναν εγγονό, ο οποίος αναζητώντας τη γιαγιά του μας κάνει όλους εμάς να συνειδητοποιήσουμε ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας είναι οι σχέσεις που χτίζουμε με τους άλλους.

You might be interested in …

Ψηφιακός διαδραστικός χάρτης “Άλκη Ζέη”

Το ταξίδι της Άλκης Ζέη δεν έχει τελειωμό! Η ομάδα φιλαναγνωσίας δημιούργησε με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Κάβουρα, μέλος της ομάδας επίσης, μια λογοτεχνική γεωγραφία. Ένας διαδραστικός ψηφιακός χάρτης με τα μέρη που έζησε- και δεν είναι καθόλου λίγα- η Άλκη Ζέη αλλά και σε μέρη που αναφέρονται στα βιβλία που μελετάμε. Έτσι ταξιδέψαμε […]

Διαβάστε Περισσότερα

Γ1 Τοπική Ιστορία

1η Νοεμβρίου 2022. Είπαμε το “Καλό μήνα” με παρακολούθηση ταινιών μικρού μήκους για τις Σφαγές της Χίου το 1822. Το Γ1 του 1ου Γυμνασίου Χίου συνοδεύτηκε στο Ομήρειο και απέλαυσε ένα ζωντανό μάθημα τοπικής ιστορίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Α2 -Ειδώλια -Συνεργατική δημιουργική γραφή

Ωδεύοντας προς το τέλος αυτού του πολιτιστικού προγράμματος με τα ειδώλια στο Α2, είπαμε να τολμήσουμε ομαδοσυνεργατική δημιουργική γραφή. Και το πείραμα πέτυχε! Κάποιες ομάδες πειραματίστηκαν και με την ποίηση… Τα μάτια της άφαντα Τα μαλλιά της πλεκτά Στο κεφάλι στέμμα φορά Και τα χέρια της ψηλά Προς τον ήλιο κινά Σιωπηλά την παρασέρνει Ο […]

Διαβάστε Περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *