22/12/06

 Κεντρική σελίδα | Επάνω | Σήμερα | Μουσείο | Εκπαιδευτικά προγρ/τα | Ομάδα Μουσείου | Επικοινωνία | Συνδέσεις

     
Κεντρική σελίδα
Επάνω
Ιστορία του Σχολείου
Ιστορία του Μουσείου

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 

Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, με πρωτοβουλία του φιλόλογου Γιάννη Κουνέλλη,  άρχισε μια κίνηση συγκέντρωσης ιστορικού και λαογραφικού υλικού, καθώς και δημιουργίας βιβλιοθήκης για τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας. Η προσπάθεια αυτή, που συνεχίστηκε από τον καθηγητή κ.Βλάση Συρίγο,  είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ειδικής αίθουσας για τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας, της λεγόμενης Αίθουσας Ιστορίας που περιελάμβανε πλούσια ιστορική και λαογραφική συλλογής, καθώς και βιβλιοθήκη με περισσότερα από 5000 βιβλία.

 

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

 

Το παλαιό εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου περιελάμβανε αίθουσα Φυσικής, αίθουσα Χημείας, Αμφιθέατρο, παρασκευαστήριο παρακείμενο στο Αμφιθέατρο, καθώς και μια μεγάλη εσωτερική αίθουσα-από το 1960 και μετά- που αποτελούσε χώρο επισκευών και κατασκευών οργάνων, χώρο διδασκαλίας και χώρο ανάπτυξης εργαστηριακών ασκήσεων. Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου ήταν συστηματικός και είχε αρχίσει ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πλούσιας και πολύ αξιόλογης συλλογής επιστημονικών οργάνων.

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΙΟΥ

 

Εξέλιξη της Αίθουσας Ιστορίας και του παλαιού εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών αποτελεί το σημερινό Μουσείο Ιστορίας & Φυσικής που στεγάζεται στον ίδιο χώρο, δηλαδή, σε τέσσερις μεγάλες αίθουσες του ισογείου που έχουν ενοποιηθεί.

Η ΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 

Στην περίοδο 1985-1994 στο κτήριο του ιστορικού Γυμνασίου Χίου στεγάστηκε το 1ο Λύκειο Χίου. Η καθιέρωση των δεσμών ως συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  οδήγησε σε αυξημένες ανάγκες για αίθουσες διδασκαλίας. Αυτό είχε  ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν η αίθουσα  Ιστορίας και τμήμα του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών ως αίθουσες διδασκαλίας. Όλος ο κινητός εξοπλισμός που υπήρχε εκεί μεταφέρθηκε σε εσωτερική αίθουσα που χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος. Οι μόνιμες εγκαταστάσεις του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών καταστράφηκαν και πολλά από τα επιστημονικά όργανα και τα αντικείμενα της ιστορικής συλλογής υπέστησαν σοβαρές φθορές.

Το 1994 στεγάστηκε στο ίδιο κτήριο το 1ο Γυμνάσιο Χίου και οι ανάγκες σε αίθουσες περιορίστηκαν. Τότε άρχισαν σκέψεις και συζητήσεις για την αποκατάσταση των επιστημονικών οργάνων καθώς και του αρχαιολογικού και λαογραφικού υλικού. Το 1999 άρχισαν εργασίες αποκατάστασης. Έγινε ενοποίηση των χώρων της αίθουσας Ιστορίας και του τέως εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, με πρόθεση τη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου με το όνομα ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΙΟΥ, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Χίου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Χίου. Η όλη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από καθηγητές του σχολείου, μαθητές και απλούς πολίτες που εθελοντικά προσέφεραν τις εργασίες τους.

 

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 

Από το 2001, παράλληλα με τις εργασίες καταγραφής και ανάδειξης των εκθεμάτων που συνεχίζονται, το Μουσείο Ιστορίας & Φυσικής έχει ανοίξει τις πόρτες του στο εκπαιδευτικό κοινό της Χίου. Από το 2003 η διδακτική αξιοποίηση του Μουσείου έχει συστηματοποιηθεί. Στο χώρο του Μουσείου πραγματοποιούνται με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Χίου δύο ανεξάρτητα εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα που αφορά στην Ιστορία και ένα που αφορά στις Φυσικές Επιστήμες.
 

Κεντρική σελίδα | Σήμερα | Χθες | Μουσείο | Εκπαιδευτικά προγρ/τα | Ομάδα Μουσείου | Επικοινωνία | Συνδέσεις

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας22/12/06