13/01/15

Κεντρική σελίδα | Σήμερα | Χθες | Μουσείο | Εκπαιδευτικά προγρ/τα | Ομάδα Μουσείου | Επικοινωνία | Συνδέσεις

Κεντρική σελίδα
Σήμερα
Χθες
Μουσείο
Εκπαιδευτικά προγρ/τα
Ομάδα Μουσείου
Επικοινωνία
Συνδέσεις
 

 

 

 

ΤΟ   ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

 

Κεντρική είσοδος του σχολείου μετά την επισκευή.

Το 1ο Γυμνάσιο Χίου μετά από τρία χρόνια επέστρεψε στο φυσικό του χώρο, στο ιστορικό κτήριο στο οποίο στεγαζόταν έως το Μάρτιο του 2011. Οι επισκευές ολοκληρώθηκαν, το κτήριο ανακαινίστηκε και από τη φετινή χρονιά στεγάζει και πάλι παιδιά και εκπαιδευτικούς.

   Παρά τα προβλήματα, που ακόμη και σήμερα εντοπίζουμε και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε, θεωρούμε ότι η επιστροφή  στο φυσικό μας χώρο έχει ιδιαίτερη σημασία και για το νησί μας, αφού το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο αποτελεί ένα ζωντανό σύμβολο για την παιδεία και την ιστορία της Χίου.

  Στο 1ο Γυμνάσιο φοιτούν 185 μαθητές και εργάζονται 28 εκπαιδευτικοί. Το σχολείο λειτουργεί με 9 τμήματα και διαθέτει εργαστήρια πληροφορικής, φυσικών επιστημών και τεχνολογίας, πλήρως εξοπλισμένα. Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα παρακολουθούν τμήματα ένταξης και ο εξοπλισμός του σχολείου ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς υλοποιούνται 7 σχολικά προγράμματα.

  Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς,  που για 3 χρόνια έφεραν εις πέρας με αξιοπρέπεια το έργο τους - κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες - καθώς και όλους εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν   στην απρόσκοπτη λειτουργία και συνέχεια του σχολείου.

Στο σχολείο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορους τομείς, όπως πολιτιστικά προγράμματα, προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας, προγράμματα φυσικών επιστημών και τεχνολογίας.

Στο διάστημα 2011-12, ομάδα μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας ασχολήθηκε με πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχετικό με την προστασία αγρίων ζώων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιό του η ομάδα δράσης επισκέφθηκε το κέντρο ενημέρωσης για το λύκο και την καφέ αρκούδα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Νυμφαίο της Φλώρινας. Επίσης, σχηματίστηκε ομάδα πειραμάτων Χημείας. Τμήμα αυτής παρουσίασε το πρόγραμμα "Σαπουνο-δημιουργίες" στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χημείας που οργανώθηκε από την Ελληνογερμανική αγωγή κατακτώντας την έκτη θέση. Ακόμα, λειτούργησε στο σχολείο μας λέσχη ανάγνωσης, που είχε ως δραστηριότητα την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και την οργάνωση δράσεων με βάση τα κείμενα αυτά. Τέλος, ομάδες εργασίας του σχολείου μας ανέλαβαν τη διακόσμηση του αύλειου χώρου μέσα από τη δράση "Ζωγραφίζοντας τον τοίχο" που οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Καλλιτεχνικών.

Στο διάστημα 2005-2011, ομάδες μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας επισκέφθηκαν ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας, του Καΐρου και της Σύρου, στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων που επεδίωκαν να ανακαλύψουν δεσμούς ανάμεσα σε ιστορικά ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στο διάστημα 2007-2009, το σχολείο συνεργάστηκε με σχολεία της Πολωνίας, της Μάλτας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius "Σχολείο και Επιστημονικό Μουσείο". Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και οι καθηγητές που υποστήριξαν τις εκπαιδευτικές δράσεις είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν επιστημονικά μουσεία σε όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, να εμπνευστούν από αυτά και να τα αποκωδικοποιήσουν μέσα από εργασίες και παρουσιάσεις...

Στο διάστημα 2003-2005 το σχολείο μας ανέβασε τη θεατρική παράσταση "Η Ποίηση στο Εδώλιο μαζί και η Σελήνη" του Ανδρέα Κασσέτα, που διακρίθηκε στους σχολικούς περιφερειακούς αγώνες. Την επόμενη σχολική χρονιά η θεατρική παράσταση "Σφήκες" του Αριστοφάνη πήρε το πρώτο βραβείο στους περιφερειακούς σχολικούς αγώνες.

Κατά το σχολικό έτος 2003-2004, το σχολείο μας συμμετείχε στη ζώνη των καινοτόμων δράσεων, αναπτύσσοντας στο πλαίσιό της μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορους τομείς. Θεατρικές παραστάσεις, εξερευνήσεις τοποθεσιών της Χίου, πολιτιστικά θέματα, θέματα αγωγής υγείας ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

    Χορωδία του σχολείου Σχ. Έτος 2014 - 2015

Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου Σχ. Έτος 2014 - 2015

 

Κεντρική σελίδα | Σήμερα | Χθες | Μουσείο | Εκπαιδευτικά προγρ/τα | Ομάδα Μουσείου | Επικοινωνία | Συνδέσεις

 

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας13/01/15