11/01/10

Κεντρική σελίδα | Επάνω | Σήμερα | Χθες | Μουσείο | Εκπαιδευτικά προγρ/τα | Ομάδα Μουσείου | Επικοινωνία | Συνδέσεις

 

 

 

 

Κεντρική σελίδα
Επάνω
Πρόγραμμα Ιστορίας
Πρόγ/μα Φυσ.Επιστ/μών

PROGRAMMARA 2009-2010 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Από το 2001 πραγματοποιούνται στο Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής εκπαιδευτικά προγράμματα. Από το 2003 και μετά η διδακτική αξιοποίηση του Μουσείου έχει γίνει ιδιαίτερα συστηματική, καθώς με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου πραγματοποιούνται στο χώρο του Μουσείου δύο ανεξάρτητα εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα που αφορά στην Ιστορία και ένα που αφορά στις Φυσικές Επιστήμες. Περισσότεροι από 3.000 μαθητές από τη Χίο και την ευρύτερη περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας επισκέφθηκαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια το Μουσείο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν μέχρι στιγμής χρηματοδοτηθεί από το Δήμο Χίου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και το Σύλλογο : « Φίλοι της Αίθουσας Ιστορίας και Εκπαίδευσης 1ου Γυμνασίου Χίου».".

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος Ιστορίας είναι να διεγερθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την τοπική τους ιστορία, αλλά και για το μάθημα της Ιστορίας γενικότερα. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται παιδαγωγικά δραστηριότητες όπως το θεατρικό παιχνίδι και η μελέτη πεδίου. Κεντρικός στόχος είναι να διεγερθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την ιδέα του Μουσείου μέσα από τη μετατροπή του χώρου μουσείου σε χώρο παιχνιδιού. Επιδιώκεται να έρθει ο μαθητής σε επαφή με ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας των νεότερων χρόνων και με μια διαφορετική διάσταση του μαθήματος της Ιστορίας, ανακαλύπτοντας κάποια από τα αντικείμενά της. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς συνδέεται με την ύλη των αντίστοιχων βιβλίων Ιστορίας. Προϋποθέτει τη βιωματική συμμετοχή των μαθητών, κάτι που είναι χρήσιμο να δηλώνεται στους μαθητές πριν την επίσκεψή τους. Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Ιστορίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2003-2004 από την Άννα Τρυποσκούφη, φιλόλογο , κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος στην Παιδαγωγική. Το θέμα ήταν : « Το κοινόν της Χίου : όψεις από την κοινωνική και οικονομική ζωή των Χιωτών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας». Το πρόγραμμα συνεχίστηκε τις επόμενες σχολικές χρονιές 2004-2005 και 2005-2006 και ανανεώθηκε, εφαρμοζόμενο από την υπεύθυνη καθηγήτρια Κατερίνα Μουρλά, φιλόλογο. Κατά τη σχολική χρονιά 2006-2007 το πρόγραμμα είχε αναλάβει η φιλόλογος Ανθή Βουρνού. Από τη χρονιά, 2007-2008 έως σήμερα, το πρόγραμμα υλοποιούν οι καθηγητές ο πατήρ Γεώργιος Λιαδής, δρ. της Θεολογίας και ο Δημήτριος Βρούζος, φιλόλογος. Το φετινό πρόγραμμα αναφέρεται στα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα : 1. Οι Κατακόμβες ως τόποι καταφυγής και μνήμης. 2. Αναφορά στη ζωή και δραστηριότητα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, με την ευκαιρία των 1600 χρόνων από την κοίμησή του. Και τα δύο προγράμματα σχετίζονται με την ύλη των μαθημάτων Θρησκευτικών και Ιστορίας. Επίσης ετοιμάζεται πρόγραμμα παρουσίασης των χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Μουσείου, με στόχο την αποτύπωση μέρους της ζωής των ανθρώπων του 18ου, 19ου και αρχών του 20ου αιώνος. Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 2271044521.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος Φυσικών Επιστημών είναι να κινηθεί το ενδιαφέρον και η περιέργεια των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες. Για το σκοπό αυτό τα επιστημονικά θέματα παρουσιάζονται με ευχάριστο τρόπο μέσα από αφήγηση, πειράματα και οπτικοακουστικό υλικό που έχει τη μορφή λογισμικού, ενώ γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η πολιτισμική διάσταση της επιστημονικής γνώσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών ανανεώνεται και υλοποιείται κάθε χρόνο από τον Υποδιευθυντή του Σχολείου κ. Παράσχο Καλλίτση και καθηγητές των Φυσικών Επιστημών του Σχολείου. Από το 2003 μέχρι το 2007 στο πρόγραμμα συμμετείχε η κ. Πάπαρου Φλώρα και από το 2007 μέχρι σήμερα ο κ. Μισετζής Ιωάννης.

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιστορίας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών

 

 Κεντρική σελίδα | Επάνω | Σήμερα | Χθες | Μουσείο | Εκπαιδευτικά προγρ/τα | Ομάδα Μουσείου | Επικοινωνία | Συνδέσεις

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 11/01/10